Διακοπές στο νησί: Ενοικίαση ή μεταφορά του οχήματός μου;
Διακοπές στο νησί: Ενοικίαση ή μεταφορά του οχήματός μου;

Διακοπές στο νησί: Ενοικίαση ή μεταφορά του οχήματός μου;

Κανόνισες διακοπές σε νησί και δεν ξέρεις αν πρέπει να πάρεις το αυτοκίνητό σου ή να νοικιάσεις από εκεί; Θα σε βοηθήσουμε να βγεις από το δίλημμα!

Το καλοκαιράκι έφθασε και όλοι ανυπομονούμε να έρθουν οι μέρες της πολυπόθητης άδειας. Την τιμητική τους βέβαια όπως κάθε χρόνο έχουν τα ελληνικά νησιά! Προκύπτει όμως το δίλημμα αν θα πάρουμε μαζί μας το αυτοκίνητό μας στο πλοίο ή θα πάρουμε από εκεί ένα νοικιάρικο. Τί είναι πιο οικονομικό;

Φυσικά και η απάντηση εξαρτάται από πολλές παραμέτρους: πόσα άτομα συνταξιδεύετε, πόσες μέρες θα είναι το ταξίδι, πόσες αποσκευές θα μεταφέρετε κτλ. Κυρίως φέτος, με την γενικότερη ακρίβεια, το να οργανώσουμε καλά το ταξίδι μας ώστε να εξασφαλίσουμε χαμηλού κόστους μετακινήσεις είναι πολύ σημαντικό για τον καθένα μας.

 

στίβες από νομίσματα μπροστά από ένα αυτοκίνητο
ξύλινη γέφυρα πάνω στη θάλασσα

Νοικιάζω ή παίρνω το δικό μου αυτοκίνητο;

Ας πάρουμε ενδεικτικά 5 διαφορετικά νησιά σε δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας για να δούμε το κόστος ενοικίασης ενός μικρού οχήματος τον μήνα Ιούλιο. Σημειώνουμε ότι οι τιμές είναι ενδεικτικές και υπάρχει πιθανότητα διακυμάνσεων ανάλογα με την εταιρία ενοικίασης και την τουριστική περίοδο. 

Αίγινα: 35€/μέρα

Μύκονος: 100€/μέρα 

Σαντορίνη: 80€/μέρα

Ρόδος: 70€/μέρα

Κρήτη (Χανιά): 85€/μέρα

Αντιστοίχως, το κόστος για να μεταφέρουμε με το πλοίο το δικό μας όχημα (από τον Πειραιά) αλέ ρετούρ διαμορφώνεται ως εξής:

Αίγινα: 58€

Μύκονος: 240€

Σαντορίνη: 237,4€

Ρόδος: 300€

Κρήτη(Χανιά): 158€

 

 

μεγάλο πλοίο αραγμένο σε λιμάνι
δύο γυναίκες χαρούμενες μέσα στο αυτοκίνητο

Επομένως, αν πηγαίνεις διακοπές για 3 ημέρες, συμφέρει συνήθως να νοικιάσεις από εκεί που θα πας. Αν ταξιδεύεις και με παρέα 1-2 άτομα, ακόμα καλύτερα! Θα μοιραστείτε τα έξοδα για την ενοικίαση και τα καύσιμα οπότε μειώνεται το κόστος για τον καθένα ξεχωριστά. 

Επίσης, στην περίπτωση της ενοικίασης θα πρέπει να έχεις υπόψη και τα “κρυφά” οφέλη. Μη μένεις μόνο στο οφθαλμοφανές, δηλαδή στο χρηματικό ποσό που επρόκειτο να πληρώσεις. Να σκεφτείς ότι θα αποφύγεις την επιπλέον φθορά και ταλαιπωρία του αυτοκινήτου σου κυρίως στα κακοτράχαλα νησιά, αλλά και την πιθανή πρόκληση ζημιών ή ατυχήματος στο δικό σου αυτοκίνητο, ψάχνοντας μάλιστα να βρεις ντόπιο μηχανικό για την επισκευή χάνοντας χρόνο, χρήμα και χαλώντας τη χαλαρή καλοκαιρινή σου διάθεση. Έτσι, αν υπάρχει μια μικρή διαφορά στο κόστος, στο να βάλεις το αυτοκίνητό σου στο καράβι ή να νοικιάσεις, αυτή μειώνεται αισθητά.

Αν τώρα πας διακοπές για πολλές ημέρες, για παράδειγμα για μια εβδομάδα, συμφέρει να πάρεις το ιδιωτικό σου αυτοκίνητο. Κυρίως αν έχεις μικρά παιδιά ή κατοικίδιο ή πολλές αποσκευές, είναι μια πρακτική αλλά και συμφέρουσα λύση. Αν το φουλάρεις και με καύσιμο, θα γλιτώσεις τις υψηλές τιμές των βενζινάδικων στα νησιά. 

blank
γυναίκα χαιρετά μέσα από αυτοκίνητο

Συγκεντρωτικά:

Με την ενοικίαση:

 • δεν καταπονείται/φθείρεται το δικό σου αμάξι
 • σε περίπτωση βλάβης το αντικαθιστά η εταιρεία ενοικίασης
 • δε γνωρίζουμε εάν το όχημα είναι σε καλή κατάσταση
 • εάν οι μέρες είναι πολλές, το κόστος είναι μεγαλύτερο
 • πληρώνεις περισσότερα αν θέλεις έξτρα εξοπλισμό, όπως παιδικά καθίσματα κ.α.,  εάν η παράδοση/παραλαβή του αυτοκινήτου γίνει σε σημεία που βολεύουν εσένα, όπως αεροδρόμια/λιμάνια, ή εάν ζητήσεις μικτή ασφάλεια

 

Με το δικό σου αυτοκίνητο:

 • συμφέρει αν φύγεις για πολλές ημέρες
 • αν συνταξιδεύεις με φίλους/συγγενείς
 • αν έχεις μαζί παιδιά/κατοικίδια και πολλές αποσκευές
 • όμως, ενδέχεται να πληρώσεις απρόοπτες βλάβες, να ταλαιπωρηθείς ή να χάσεις πολύτιμο χρόνο ώστε να βρεις να το επισκευάσεις

 

γυναίκα ακουμπά στο καπό του αυτοκινήτου

Σε περίπτωση ενοικίασης καλό είναι να προτιμάς εταιρείες γνωστών επωνυμιών που είναι πιστοποιημένες από τον ΕΟΤ (Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού) και ανήκουν στο Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων (ΣΤΕΕΑ). Υπάρχουν πολλά γραφεία που λειτουργούν στα νησιά χωρίς άδεια που μπορεί να δίνουν προς ενοικίαση τα οχήματά τους πολύ φθηνότερα, είναι όμως χωρίς ασφαλιστική κάλυψη ή δεν έχουν κάνει τα απαραίτητα σέρβις, κάτι που είναι άκρως επικίνδυνο. Εάν μάλιστα εμπλακείς σε κάποιο ατύχημα, ενδέχεται να αντιμετωπίσεις σοβαρά προβλήματα, και άντε να βρεις άκρη!

 

άνδρας δείχνει με το δάχτυλό του το κεφάλι του

Θυμήσου:

 1. Μπορείς να νοικιάσεις μόνο αν είσαι άνω των 21 ετών.
 2. Η μίσθωση γίνεται το λιγότερο για μια ημέρα. Αν υπάρχει καθυστέρηση στην παράδοση, πιθανόν να χρεωθείς μια επιπλέον ημέρα.
 3. Πρόστιμα από παραβάσεις επιβαρύνουν τον οδηγό όπως και βλάβες που θα προκληθούν από κακή οδήγηση.
 4. Κατέγραψε με φωτογραφίες τις πιθανές ζημιές/γρατζουνιές που έχει το όχημα, με παρόντα έναν υπάλληλο της εταιρείας.
 5. Έλεγξε τους όρους του συμβολαίου που θα υπογράψεις.

 

Όπου κι αν πας στις καλοκαιρινές σου διακοπές, μια καλή οργάνωση από πριν θα σου λύσει τα χέρια και θα σε γλιτώσει από πολλά απρόοπτα. Το παν είναι να περάσεις καλά και όσο γίνεται χωρίς μεγάλο τίμημα για την τσέπη σου. Αν προτιμήσεις να αποδράσεις με το δικό σου όχημα, ρίξε μια ματιά στα οχήματα της OpenCars, ίσως κάποιο από αυτά γίνει σύντομα δικό σου!

 Σου ευχόμαστε καλές και ξέγνοιαστες διακοπές! 

 

Μη χάνεις τα νέα μας!

Νέες αφίξεις οχημάτων, χρήσιμες συμβουλές και νέα κατευθείαν στο mailbox σου!

Πρόσφατα Άρθρα

Εμπορευόμαστε οχήματα νεαρής ηλικίας με πλήρη διαφάνεια και στόχο την υψηλή ικανοποίηση των πελατών. Για αυτό σου δίνουμε έγγραφη εγγύηση, δυνατότητα χρηματοδότησης ακόμη και χωρίς τράπεζα, εγγύηση χιλιομέτρων, παράδοση στο χώρο σου, δυνατότητα ανταλλαγής, αναφορά απο ανεξάρτητο φορέα, προσθήκη επιπλέον εξοπλισμού και αξεσουάρ & δώρο τα έξοδα μεταβίβασης!

Other OpenCars websites:

© 2024 made with ♥ by FLEX GROUP CAR SALES S.A.