Το καλοκαίρι είναι εδώ για τα καλά και οι πρώτες άδειες έχουν ήδη ξεκινήσει. Πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν το αυτοκίνητο ως μέσο μετακίνησης για τις εξορμήσεις τους σε διάφορους καλοκαιρινούς προορισμούς. Ίσως είναι η εποχή που διανύουμε τα περισσότερα χιλιόμετρα.
Επίσης, η οδήγηση το καλοκαίρι είναι πιο χαλαρή με γέλια, μουσική, παρέες, καταστάσεις δηλαδή που εύκολα μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή του οδηγού.
Αυτό σημαίνει πως πρέπει το αυτοκίνητό μας να είναι σε τέλεια κατάσταση πριν ξεκινήσουμε τις διακοπές μας, τόσο για την καλή “υγεία” του αλλά περισσότερο για τη δική μας ασφάλεια.
Ελαστικά και ζέστη
Ο μεγαλύτερος εχθρός των ελαστικών δεν είναι το κρύο, οι βροχές ή τα χιόνια όπως θα πίστευε κάποιος, αλλά….. η ζέστη! Οι υψηλές θερμοκρασίες τόσο της ατμόσφαιρας κι άλλο τόσο της ασφάλτου, είναι ο ύπουλος εχθρός τους που μπορούν να δημιουργήσουν ακόμα και αυτό που λέμε κλατάρισμα.
Τα ελαστικά μας όπως και να έχει χάνουν κάποιο αέρα, περίπου 0,069 bar ή 1 psi τον μήνα. Η απώλεια αυτή αυξάνεται το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες ή τις μεγάλες μεταβολές. Γι’ αυτό και πρέπει να ελέγχονται τακτικά τους θερινούς μήνες και κυρίως σε περιόδους καύσωνα.
Όπως δε θα παραλείπαμε πριν από ένα ταξίδι να κάνουμε το προγραμματισμένο σέρβις, έτσι δεν πρέπει να παραλείπουμε και τον έλεγχο των ελαστικών μας.
Γιατί πρέπει να τα ελέγχω;
Η βέλτιστη πίεση των ελαστικών διαφέρει τον χειμώνα από το καλοκαίρι. Τον χειμώνα μειώνεται ενώ το καλοκαίρι αυξάνεται αφού ο όγκος του θερμού αέρα στα ελαστικά διαστέλλεται. Οι ιδανικές πιέσεις των ελαστικών δεν είναι ίδιες το χειμώνα και το καλοκαίρι, ενώ μεταβάλλονται και αν το οδόστρωμα είναι στεγνό ή βρεγμένο.
Όταν τα ελαστικά μας δεν έχουν την βέλτιστη πίεση, επηρεάζεται ο χειρισμός του αυτοκινήτου, η συμπεριφορά του στις στροφές αλλά και η αποδοτικότητα καυσίμου. Πιο συγκεκριμένα, η πρόσφυση είναι μειωμένη, όπως και η αποτελεσματικότητα των συστημάτων ασφαλείας (ABS, ESP κλπ.).
Ακόμα, η απόσταση που απαιτείται σε περίπτωση ακινητοποίησης του οχήματος μεγαλώνει ενώ μειώνεται η δυνατότητα σωστής κατεύθυνσης του οχήματος, κυρίως στις στροφές. Έτσι επηρεάζεται και αυξάνεται και η κατανάλωση καυσίμου.
Επομένως, αν θέλουμε να έχουμε μια σωστή και ασφαλή οδηγική συμπεριφορά, πρέπει να ελέγχουμε την πίεση ανά τακτά χρονικά διαστήματα όλον τον χρόνο, αλλά πιο συχνά το καλοκαίρι, κυρίως όταν έχει καύσωνα και πάντα πριν από ένα προγραμματισμένο μας ταξίδι.
Πώς ελέγχουμε την πίεση των ελαστικών;
Τη βέλτιστη πίεση των ελαστικών κάθε οχήματος μπορούμε να τη βρούμε στο εγχειρίδιο (manual) του οχήματος, καθώς και στο πλευρικό τοίχωμα του ελαστικού, σε κάποια από τις πόρτες, ή στο καπάκι του δοχείου καυσίμων.
Ο έλεγχος πρέπει πάντα να γίνεται με έναν αξιόπιστο ψηφιακό μετρητή και σε κρύα ελαστικά. Δηλαδή, για τη μέτρηση καλό θα είναι το αυτοκίνητο να είναι σταματημένο και κάτω από σκιά τουλάχιστον δύο ώρες, ή έστω να έχουμε οδηγήσει λιγότερα από 3 χλμ. με χαμηλή ταχύτητα.
Από τα αποτελέσματα της μέτρησης καταλαβαίνουμε αν πρέπει να βάλουμε ή να βγάλουμε αέρα.
Αν είμαστε εν κινήσει και πρέπει εκτάκτως να ρυθμίσουμε την πίεση, τότε βάζουμε 4-5 psi περισσότερο από την τιμή που ορίζει ο κατασκευαστής, γιατί στα ελαστικά έχουν διασταλεί. Φυσικά, ελέγχουμε ξανά όταν τα όχημα θα είναι σταθμευμένο υπό σκιάν για αρκετή ώρα.
Προσοχή, καθώς σε πολλά οχήματα η πίεση είναι διαφορετική για τα εμπρός και τα πίσω ελαστικά.
Αν τώρα έχουμε ταξίδι με πολλές αποσκευές ή πολλούς συνεπιβάτες, έχουμε δηλαδή αυξημένο βάρος μέσα στο αυτοκίνητο, πρέπει να αυξήσουμε λίγο την πίεση στα ελαστικά και σε αυτήν την περίπτωση, να ακολουθήσουμε δηλαδή τις οδηγίες του κατασκευαστή για πλήρες φορτίο.
Για ασφαλή οδήγηση και το καλοκαίρι, επικοινώνησε με την OpenCars για να βρεις το μοντέλο που σου ταιριάζει.
Νέες αφίξεις οχημάτων, χρήσιμες συμβουλές και νέα κατευθείαν στο mailbox σου!