Οδηγός συντήρησης αυτοκινήτου: Κράτησέ το σαν καινούριο!
Οδηγός συντήρησης αυτοκινήτου: Κράτησέ το σαν καινούριο!

Οδηγός συντήρησης αυτοκινήτου: Κράτησέ το σαν καινούριο!

Εσύ φροντίζεις το αυτοκίνητό σου όπως πρέπει ώστε να διατηρείται σε καλή κατάσταση; Δες αν κάνεις όλα όσα πρέπει!

Η ιδιοκτησία ενός αυτοκινήτου είναι μια σημαντική επένδυση και για να είσαι σίγουρος ότι θα σε εξυπηρετεί επαρκώς για τα επόμενα χρόνια, η σωστή συντήρηση είναι απαραίτητη. Η τακτική συντήρηση του αυτοκινήτου όχι μόνο παρατείνει τη διάρκεια ζωής του οχήματός σου, αλλά σε κρατά ασφαλή στον δρόμο και σου εξοικονομεί χρήματα από δαπανηρές επισκευές. Τί πρέπει όμως να κάνεις;

Τακτική αλλαγή λαδιών:

μηχανικός αλλάζει λάδια σε κινητήρα αυτοκινήτου

Μία από τις πιο κρίσιμες πτυχές της συντήρησης του αυτοκινήτου είναι η αλλαγή στα λάδια του κινητήρα. Λιπαίνει τα κινούμενα μέρη του κινητήρα ώστε να λειτουργούν ομαλά. Στόχος είναι να αλλάζεις τα λάδια σου κάθε 10.000χμ, ανάλογα με τις συστάσεις του κατασκευαστή του οχήματός σου ή όταν συμπληρώσεις 1 έτος από το τελευταία αλλαγή που έκανες στα λάδια.

Έλεγχος και συμπλήρωση υγρών:

Πρέπει να ελέγχεις και να συμπληρώνεις τακτικά τα απαραίτητα υγρά όπως ψυκτικό υγρό, υγρό φρένων, υγρό κιβωτίου ταχυτήτων και υγρό υδραυλικού τιμονιού. Η χαμηλή στάθμη των υγρών ή υγρά με σκουπιδάκια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στα εξαρτήματα του αυτοκινήτου σου.

 

κοπέλα ανανεώνει το υγρό στο φυγείο του αυτοκινήτου της

Έλεγχος των ελαστικών:

γυναίκα κατεβάζει τη ρεζέρβα του αυτοκινήτου από το πορτ μπαγκάζ

Η σωστή συντήρηση των ελαστικών είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και την απόδοση του καυσίμου. Κάνε τακτικό έλεγχο  στην πίεση των ελαστικών, κυρίως αν οδηγείς σε δύσκολες επιφάνειες, όπως και σε κάθε αλλαγή της εποχής. Καλό είναι να αλλάζουμε τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας κάθε 4-5 χρόνια ή κάθε 40.000-50.000χμ και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

 

Έλεγχος συστήματος πέδησης:

Τα φρένα καταλαβαίνουμε πως πρέπει απαραιτήτως να λειτουργούν άψογα. Γι’αυτόν τον λόγο πρέπει να ελέγχουμε τακτικά τα τακάκια, τους ρότορες και το υγρό φρένων. Εάν καταλάβεις οποιοδήποτε τρίξιμο ή περίεργο ήχο όταν πατάς φρένο ή παρατηρήσεις μειωμένη απόδοση φρεναρίσματος, πήγαινε αμέσως για έλεγχο και σέρβις των φρένων.

μηχανικός αλλάζει τακάκια στο αυτοκίνητο

Φροντίδα μπαταρίας:

μηχανικός ελέγχει την ισχύ σε μπαταρία αυτοκινήτου

Μια τελειωμένη μπαταρία μπορεί να σε αφήσει ξαφνικά ανά πάσα στιγμή. Καλό είναι να ελέγχεις την μπαταρία του αυτοκινήτου σου για διάβρωση και βεβαιώσου ότι οι συνδέσεις είναι καθαρές και ασφαλείς. Αντικατέστησε την μπαταρία όπως συνιστάται από τον κατασκευαστή. Αν η μηχανή δεν παίρνει μπροστά με την πρώτη, αυτό ίσως είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να αλλάξεις την μπαταρία.

 

Αντικατάσταση φίλτρου αέρα:

Ένα καθαρό φίλτρο αέρα είναι απαραίτητο για την απόδοση του κινητήρα και την απόδοση καυσίμου. Αντικατέστησέ το όταν πρέπει σύμφωνα με τις οδηγίες στο εγχειρίδιο κατασκευαστή του οχήματός σου. Συνήθως πρόκειται για εργασία που γίνεται μαζί με το καθιερωμένο σέρβις του αυτοκινήτου, ωστόσο είναι θεμιτό να ελέγχεται σε ακόμα πιο τακτική βάση.

 

φίλτρο μηχανής αυτοκινήτου

Τακτικοί οπτικοί έλεγχοι:

άνδρας κρατάει αυτοκίνητο μινιατούρα

Έλεγχε συχνά το εξωτερικό και το εσωτερικό του αυτοκινήτου σου. Δες αν έχει σημάδια ζημιάς, φθοράς ή διαρροής και αντιμετωπίστε τα αμέσως ανάλογα με τη σημαντικότητά τους. Μη παραβλέπεις τους περίεργους θορύβους και μην επαναπαύεσαι αν αυτοί σταματούν και ξεκινούν σε ανύποπτες χρονικές στιγμές. Θυμήσου πως η ασφάλεια σου είναι σημαντικότερη από κάθε κόστος επίσκεψης σε συνεργείο.

Ακολούθησε το πρόγραμμα συντήρησης:

Ακολούθησε επιμελώς το πρόγραμμα συντήρησης που παρέχεται από τον κατασκευαστή  για να βεβαιωθείς ότι το αυτοκίνητό σου λαμβάνει τη φροντίδα που χρειάζεται και στα σωστά διαστήματα. Οι τακτικοί έλεγχοι και η συντήρηση σε ένα πιστοποιημένο συνεργείο μπορούν να εντοπίσουν μικρά προβλήματα πριν γίνουν μεγάλα και σαφώς πιο κοστοβόρα. Επίσης, δώσε προσοχή στα ανταλλακτικά που βάζεις στο όχημά σου. Τα φθηνά ανταλλακτικά ίσως σου κοστίσουν διπλά και τριπλά αν δε τηρούν τις προδιαγραφές του οχήματός σου.

 

μηχανικός χρησιμοποιεί τάμπλετ για έλεγχο

Ακολουθώντας αυτόν τον περιεκτικό οδηγό συντήρησης αυτοκινήτου και τηρώντας το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα συντήρησης του αυτοκινήτου σου, μπορείς να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής του, να εξοικονομήσεις χρήματα για επισκευές, να απολαύσεις μια εμπειρία οδήγησης χωρίς προβλήματα για τα επόμενα χρόνια. Πολύ σημαντικό τέλος, είναι πως έτσι βελτιώνεις την αξία μεταπώλησής του αυξάνοντας την απήχησή του στους πιθανούς αγοραστές όταν θα θελήσεις να το πουλήσεις. Θυμήσου, ένα καλά συντηρημένο αυτοκίνητο δεν είναι μόνο ένας αξιόπιστος τρόπος μεταφοράς αλλά και ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο.

γυναίκα πωλητής σε έκθεση αυτοκινήτου

Στην OpenCars έχουμε πλήρη γνώση του ιστορικού όλων των οχημάτων μας και σου εγγυόμαστε για την καλή τους κατάσταση. Για αυτό και σου δίνουμε πλήρη πρόσβαση στο ιστορικό, ακόμα και σε παραστατικά, γραπτή εγγύηση μηχανικών μερών, δικαίωμα επιστροφής 14 ημερών και εγγύηση πραγματικών χιλιομέτρων. Στην OpenCars βρίσκεται το αυτοκίνητο των ονείρων σου που μπορεί να γίνει δικό σου με  τον πιο εύκολο, γρήγορο και αξιόπιστο τρόπο!

Διάβασε επίσης: Πώς γίνεται δικό σου ένα OpenCar!

 

Μη χάνεις τα νέα μας!

Νέες αφίξεις οχημάτων, χρήσιμες συμβουλές και νέα κατευθείαν στο mailbox σου!

Πρόσφατα Άρθρα

Εμπορευόμαστε οχήματα νεαρής ηλικίας με πλήρη διαφάνεια και στόχο την υψηλή ικανοποίηση των πελατών. Για αυτό σου δίνουμε έγγραφη εγγύηση, δυνατότητα χρηματοδότησης ακόμη και χωρίς τράπεζα, εγγύηση χιλιομέτρων, παράδοση στο χώρο σου, δυνατότητα ανταλλαγής, αναφορά απο ανεξάρτητο φορέα, προσθήκη επιπλέον εξοπλισμού και αξεσουάρ & δώρο τα έξοδα μεταβίβασης!

Other OpenCars websites:

© 2024 made with ♥ by FLEX GROUP CAR SALES S.A.