Εξοικονόμηση καυσίμων: 4+1 κακές συνήθειες των οδηγών
Εξοικονόμηση καυσίμων: 4+1 κακές συνήθειες των οδηγών

Εξοικονόμηση καυσίμων: 4+1 κακές συνήθειες των οδηγών

Πολλές οδηγικές μας συνήθειες έχουν ως αποτέλεσμα την κατανάλωση περισσότερου καυσίμου. Ποιες είναι αυτές και πώς μπορούμε να τις αλλάξουμε; 

Οι τιμές των καυσίμων στα βενζινάδικα έχουν αναμφίβολα φθάσει στον Θεό και αποτελεί πραγματικό πονοκέφαλο για τους οδηγούς. Τις τιμές των καυσίμων σίγουρα δεν μπορούμε να τις αλλάξουμε, μπορούμε όμως να αλλάξουμε τον τρόπο που οδηγάμε ώστε να έχουμε μια πιο οικονομική και ταυτόχρονα αποδοτική οδήγηση.  Πάμε να δούμε τι λάθη κάνουμε που δε μας βοηθούν να εξοικονομήσουμε χρήματα.

αυτοκίνητο μπροστά από ένα βενζινάδικο
αλλαγή ταχύτητας

1. Έχω πολλές στροφές. 

 Οι πολύ υψηλές στροφές σημαίνουν περισσότερες περιστροφές του κινητήρα επομένως και αλόγιστη κατανάλωση καυσίμου. Οι πολύ χαμηλές πάλι προκαλούν καταστροφή στα έμβολα, ή και απόφραξη του φίλτρου σωματιδίων και της βαλβίδας EGR.  Η αλλαγή ταχύτητας τη σωστή στιγμή σημαίνει οικονομία στην κατανάλωση καυσίμου. Επομένως, ο κινητήρας θα πρέπει να λειτουργεί στις κατάλληλες στροφές για βέλτιστη απόδοση. Συγκεκριμένα, στους ντίζελ κινητήρες, οι κατάλληλες στροφές για την καλύτερη  λειτουργία είναι 1.500-3.000 σ.α.λ. και στους υπερτροφοδοτούμενες κινητήρες βενζίνης είναι μεταξύ 2.000-3.500 σ.α.λ.

2. Κλείνω το AirCondition και ανοίγω τα παράθυρα. 

Σίγουρα όταν οδηγάμε με πολύ χαμηλές ταχύτητες (κάτω των 30χλμ/ώρα, το να προτιμήσουμε να ανοίξουμε τα παράθυρα αντί του κλιματισμού για να δροσιστούμε, είναι πιο οικονομικό. Αυτό δεν συμβαίνει όμως όταν είμαστε με μεγάλες ταχύτητες αφού σε αυτήν την περίπτωση ο αέρας που εισέρχεται στην καμπίνα του οχήματος δημιουργεί το φαινόμενο αυξημένης οπισθέλκουσας, δηλαδή δημιουργεί αεροδυναμική αντίσταση, επιβραδύνοντας το αυτοκίνητο κι έτσι καταναλώνεται περισσότερο καύσιμο. Προτιμάμε πάντα τη λειτουργία Auto του συστήματος AC, ώστε ο συμπιεστής να λειτουργεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία, χωρίς να γίνεται μεγαλύτερη κατανάλωση.

 

αυτόματος κλιματισμός στο αυτοκίνητο
αυτοκίνητο σε κατηφορικό δρόμο

3.  Είμαι με «Νεκρά» στην κατηφόρα

Ναι! Αυτό όντως ίσχυε στα οχήματα της παλαιολιθικής εποχής με καρμπυρατέρ αντί για ψεκασμό! Αν το κάνουμε αυτό στα σύγχρονα αυτοκίνητα με τα εξελιγμένα συστήματα ψεκασμού, θα δούμε τα καύσιμα μας να τελειώνουν πιο γρήγορα παρά το αντίθετο. Στην κατηφόρα λοιπόν, οδηγούμε πάντα με ταχύτητα στο κιβώτιο, τόσο για οικονομία στα καύσιμα όσο και για περισσότερη ασφάλεια και φυσικά έλεγχο του οχήματός μας.

4. Ζεσταίνω τον κινητήρα πριν ξεκινήσω. 

Αυτό είναι πάλι κάτι το οποίο ίσχυε στα οχήματα μιας άλλης εποχής που διέθεταν καρμπυρατέρ αντί για ψεκασμό και πριν ξεκινήσουμε έπρεπε να έχουμε το όχημα στο ρελαντί ώστε να προθερμανθεί η μηχανή. Πλέον αυτό δεν απαιτείται και οδηγεί μάλιστα σε μια άσκοπη κατανάλωση καυσίμου. Αν θέλουμε να “ζεσταθεί” η μηχανή, πολύ απλά προσέχουμε να οδηγούμε αργά και με σταθερή ταχύτητα κατά τα πρώτα χιλιόμετρα της πορείας μας.

λήψη πίσω απ'το τιμόνι
start-stop μηχανή αυτοκινήτου

5. Είμαι στο ρελαντί.

 Έχεις την ιδέα ότι είναι πιο οικονομικό να έχεις αναμμένη συνεχώς τη μηχανή από το να γυρνάς τη μίζα και να σταματάει να λειτουργεί; Όταν είμαστε σταματημένοι για κάποιο χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα σε ένα φανάρι ή όταν περιμένουμε τον φίλο μας κάτω από το σπίτι του, είναι προτιμότερο να σβήνουμε τη μηχανή. Έτσι εξοικονομούμε περισσότερο καύσιμο. Εάν βέβαια το όχημά μας διαθέτει τη λειτουργία START/STOP τότε απλά όλα γίνονται από μόνα τους!

Η OpenCars είναι πάντα δίπλα σου για τις καλύτερες και οικονομικότερες οδηγικές εμπειρίες διαλέγοντας το μεταχειρισμένο όχημα που καλύπτει τα γούστα αλλά και τις ανάγκες σου.

Μη χάνεις τα νέα μας!

Νέες αφίξεις οχημάτων, χρήσιμες συμβουλές και νέα κατευθείαν στο mailbox σου!

Πρόσφατα Άρθρα

Εμπορευόμαστε οχήματα νεαρής ηλικίας με πλήρη διαφάνεια και στόχο την υψηλή ικανοποίηση των πελατών. Για αυτό σου δίνουμε έγγραφη εγγύηση, δυνατότητα χρηματοδότησης ακόμη και χωρίς τράπεζα, εγγύηση χιλιομέτρων, παράδοση στο χώρο σου, δυνατότητα ανταλλαγής, αναφορά απο ανεξάρτητο φορέα, προσθήκη επιπλέον εξοπλισμού και αξεσουάρ & δώρο τα έξοδα μεταβίβασης!

Other OpenCars websites:

© 2024 made with ♥ by FLEX GROUP CAR SALES S.A.