Καύσωνας και οδήγηση - Δείτε πως να κινηθείτε με ασφάλεια
Καύσωνας και οδήγηση - Δείτε πως να κινηθείτε με ασφάλεια

Καύσωνας και οδήγηση – Δείτε πως να κινηθείτε με ασφάλεια

Το θερμόμετρο έχει πιάσει κόκκινο και οι οδηγοί έχουμε ένα λόγο παραπάνω για να είμαστε σε επαγρύπνηση. Τί πρέπει να προσέξουμε;

Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Το αυτοκίνητό μας για πολλούς λόγους όμως δεν το αποχωριζόμαστε και είτε οδηγούμε μέσα στην πόλη είτε πηγαίνουμε με αυτό εκδρομές, θα πρέπει να κινούμαστε με ασφάλεια ακόμα και υπό συνθήκες καύσωνα.

Το καλοκαίρι το αυτοκίνητό μας λόγω της ζέστης επιβαρύνεται περισσότερο. Όσο πιο πολλή ζέστη επικρατεί έξω, άλλο τόσο υψηλότερες θερμοκρασίες αναπτύσσονται στην καμπίνα του αυτοκινήτου οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά και το αυτοκίνητο αλλά και τον οδηγό. Αν όμως είμαστε καλά προετοιμασμένοι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.

Ελέγχουμε το αυτοκίνητο

Ψυκτικό υγρό

Συχνά πυκνά πρέπει να ελέγχουμε τη στάθμη του ψυκτικού υγρού, κυρίως τις ημέρες που έχει καύσωνα, και δυο φορές το χρόνο να το αντικαθιστούμε με νέο. Διαφορετικά, αν το αμελήσουμε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα υπερθέρμανσης.

 

νεαρή κοπέλα κοιτάζει τη μηχανή ενός αυτοκινήτου
κοντινό πλάνο σε χέρια που σπρώχνουν ένα λάστιχο

Ελαστικά

Συχνά πρέπει να ελέγχουμε και την πίεση στα ελαστικά μας. Όταν αυξάνεται η θερμοκρασία, διαστέλλεται κ ο αέρας στα ελαστικά. Επίσης, το καλοκαίρι, η διαφορά θερμοκρασίας την ημέρα και το βράδυ είναι μεγάλη, δημιουργώντας κάποια απώλεια πίεσης στα ελαστικά. Έτσι, πρέπει να την ρυθμίζουμε ώστε να αποδίδουν όσο γίνεται καλύτερα και να έχουμε περισσότερη ασφάλεια στο δρόμο.

Λιπαντικό κινητήρα

Τα λάδια είναι κάτι ακόμα που πρέπει να ελέγχουμε συχνά και να συμπληρώνουμε ή να αλλάζουμε σύμφωνα με προγραμματισμένα διαστήματα συντήρησης. Τα λάδια συντελούν ώστε να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία του μοτέρ ακόμα κι όταν έξω έχει καύσωνα.

μηχανικός βάζει λάδι στη μηχανή του αυτοκινήτου

Προετοιμαζόμαστε

Προμηθευόμαστε προστατευτικά

Για τις ώρες που είναι σταθμευμένο το αυτοκίνητό μας κάτω από τον ήλιο γιατί δεν έχουμε βρει κάποια σκιά, καλό είναι να έχουμε ήδη προμηθευτεί ηλιοπροστασία ή σκίαστρο, τα οποία θα το προστατέψουν από τις υψηλές θερμοκρασίες. 

Αν πρόκειται να αφήσουμε σταθμευμένο το αυτοκίνητο για περισσότερο από μία μέρες, καλό είναι να το καλύψουμε με μία κουκούλα, ώστε να το προστατέψουμε ολόκληρο.

Αν προνοήσουμε αρκετά, θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε με ένα μικρό κόστος αντηλιακές μεμβράνες στα τζάμια. Το αποτέλεσμα; Έως και 5 βαθμούς κελσίου λιγότερο στο εσωτερικό του αυτοκινήτου μας. Επίσης, προσφέρουν μείωση της αντηλιάς και προστασία από τη UV ακτινοβολία.

 

αυτοκίνητο καλυμμένο με προστατευτικό ήλιου
κοντινό πλάνο σε χέρι που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του air condition αυτοκινήτου

Ρύθμιση της θερμοκρασίας

Όταν έξω έχει καύσωνα, το σίγουρο είναι πως πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος να οδηγήσει χωρίς τη χρήση κλιματιστικού. 

Επομένως, εφόσον δε μπορούμε να το αποφύγουμε, καλό είναι να ρυθμίζεται στους 23 βαθμούς κελσίου, πάντα με τα παράθυρα κλειστά. Για καλύτερη απόδοση κλείνουμε την παροχή εξωτερικού αέρα.

Εάν το αυτοκίνητό μας διαθέτει τη λειτουργία “auto” (αυτόματος κλιματισμός), τη χρησιμοποιούμε για τη βέλτιστη απόδοση του κλιματισμού.

Ανοίγουμε τις πόρτες

Εάν έχουμε αφήσει το αυτοκίνητό μας σταθμευμένο πολλή ώρα στον ήλιο πρέπει να κάνουμε το εξής: Πριν μπούμε μέσα, ανοίγουμε όλες τις πόρτες ώστε να φύγει η μεγάλη μάζα καυτού αέρα που έχει δημιουργηθεί στην καμπίνα και έπειτα ανοίγουμε τον κλιματισμό. Περιμένουμε ωσότου η ατμόσφαιρα γίνει υποφερτή και τότε εισερχόμαστε στο αυτοκίνητο.

κοντινό πλάνο σε χέρι να ανοίγει τη πόρτα ενός αυτοκινήτου
γυναίκα χαμογελά στη κάμερα κάθοντας στο θέση του οδηγού ενός αυτοκινήτου

Ντυνόμαστε ελαφριά και ενυδατωνόμαστε

Όταν έξω “σκάει ο τζίτζικας”, επιλέγουμε έξυπνα τα ρούχα που θα φορέσουμε ώστε να μη μας ταλαιπωρούν όσο οδηγούμε, να μην ιδρώνουμε και νιώθουμε δυσφορία. Προτιμάμε άνετα φαρδιά ρούχα, ελαφριά υφάσματα και ανοιχτόχρωμα χρώματα. Επιπλέον, όσο περισσότερη ζέστη έχει, τόσο ιδρώνουμε και αφυδατωνόμαστε και πρέπει να αναπληρώνουμε τα υγρά που χάνουμε. Γι’ αυτόν το λόγο καλό είναι να έχουμε μαζί μας πάντα ένα μπουκάλι με δροσερό νερό.

Φοράμε το σωστό υπόδημα

Φοράμε τα σωστά παπούτσια, όχι μόνο γιατί είναι παράνομο, αλλά κυρίως για λόγους ασφάλειας. Φοράμε λοιπόν κάποιο κλειστό παπούτσι και όχι σαγιονάρες ή πέδιλα τα οποία γλιστρούν εύκολα περιορίζοντας την ελευθερία κινήσεων του οδηγού.

κοντινό πλάνο στα πόδια που πατάνε τα πεντάλ ενός αυτοκινήτου
μικρό κοριτσάκι και σκυλί στο πίσω μέρος ενός αυτοκινήτου

Δεν αφήνουμε μέσα παιδιά και κατοικίδια

Κάτι πολύ σημαντικό που δεν το αντιλαμβανόμαστε είναι πως όταν έξω έχει καύσωνα, στην καμπίνα ενός κλειστού αυτοκινήτου και ειδικά κάτω από τον ήλιο, μπορεί να αναπτυχθούν επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Επομένως, απαγορεύεται να αφήσουμε έστω και για 5′, παιδιά ή κατοικίδια μέσα στο αυτοκίνητο με κλειστά παράθυρα και κάτω από τον ήλιο.  

 

Στην OpenCars νοιαζόμαστε για την ασφάλειά σας και θέλουμε το καλύτερο για εσάς!

Μη χάνεις τα νέα μας!

Νέες αφίξεις οχημάτων, χρήσιμες συμβουλές και νέα κατευθείαν στο mailbox σου!

Πρόσφατα Άρθρα

Εμπορευόμαστε οχήματα νεαρής ηλικίας με πλήρη διαφάνεια και στόχο την υψηλή ικανοποίηση των πελατών. Για αυτό σου δίνουμε έγγραφη εγγύηση, δυνατότητα χρηματοδότησης ακόμη και χωρίς τράπεζα, εγγύηση χιλιομέτρων, παράδοση στο χώρο σου, δυνατότητα ανταλλαγής, αναφορά απο ανεξάρτητο φορέα, προσθήκη επιπλέον εξοπλισμού και αξεσουάρ & δώρο τα έξοδα μεταβίβασης!

Other OpenCars websites:

© 2024 made with ♥ by FLEX GROUP CAR SALES S.A.