Ηλεκτρικά οχήματα: Είναι το μέλλον της αυτοκίνησης;
Ηλεκτρικά οχήματα: Είναι το μέλλον της αυτοκίνησης;

Ηλεκτρικά οχήματα: Είναι το μέλλον της αυτοκίνησης;

Τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν μπει ήδη στη ζωή μας κι όλα δείχνουν πως αποτελούν το μέλλον της αυτοκίνησης.

Με τον όρο ηλεκτρικά οχήματα εννοούμε τα οχήματα που για την κίνησή τους χρησιμοποιούν έναν ηλεκτρικό κινητήρα που παίρνει ενέργεια από επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Αντίθετα, τα εσωτερικής καύσης οχήματα, καίνε κάποιο καύσιμο για την κίνησή τους, συνήθως βενζίνη ή πετρέλαιο. Η παρουσία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει γίνει ήδη αισθητή. Αν και ακόμα το ποσοστό πωλήσεων καινούργιων ηλεκτρικών οχημάτων είναι μικρό, όλα δείχνουν ότι η πορεία τους στις πωλήσεις θα είναι ανοδική και στο μέλλον θα πρωταγωνιστήσουν. Σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία BloombergNEF, ως το 2049 το 70% των επιβατικών αυτοκινήτων θα είναι ηλεκτρικά ή μηδενικών εκπομπών, όπως  οχήματα κυψελών καυσίμου (Fuel Cells).

γυναίκα απολαμβάνει το καφέ της μπροστά από το ηλεκτρικό της αυτοκίνητο
ένδειξη σημείου φόρτισης ηλεκτρικού οχήματος

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες βάζουν σιγά σιγά φρένο στις πωλήσεις νέων οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE) έως το 2035. Στην Νορβηγία ήδη περισσότερο από το 50% των πωλήσεων νέων οχημάτων, είναι ηλεκτρικά. Επιπροσθέτως, μία μία οι αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοινώνουν πως οδεύουν στην κατάργηση των οχημάτων εσωτερικής καύσης. Η BMW για παράδειγμα  ανακοίνωσε πως ως το 2030, το 50% των πωλήσεων της θα είναι ηλεκτρικά οχήματα. Η Renault, ανακοίνωσε ότι το 90% των οχημάτων της θα είναι πλήρως ηλεκτρικά έως το 2030 ενώ η Opel θα είναι πλήρως ηλεκτρική στην Ευρώπη μέχρι το 2028! 

Πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών οχημάτων είναι σημαντικά τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Πιο αναλυτικά:

  • Είναι μηδενικών ρύπων. Κάτι πολύ σημαντικό για την προστασία του περιβάλλοντος αν έχουμε ως δεδομένο ότι τα καυσαέρια των οχημάτων είναι η κυριότερη αιτία ρύπανσης στις πόλεις.
  • Κάνουν λιγότερο θόρυβο επομένως βοηθούν στη μείωση της ηχορύπανσης. Αυτό τα καθιστά ιδανικά για την χρήση σε αστικές περιοχές, όπου η μείωση του θορύβου είναι σημαντική για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
  • Είναι πιο εύχρηστα και πιο φιλικά προς την οδήγηση.
  • Είναι πιο οικονομικά στην κίνηση ( εξοικονομούμε έως και 4.000 περίπου ευρώ τον χρόνο!) και τη συντήρησή τους.

 

Μειονεκτήματα

Η νέα αυτή τάση στο χώρο της αυτοκίνησης έχει και τα προβλήματά της. Στα ηλεκτρικά οχήματα εντοπίζονται τα εξής μειονεκτήματα:

  • Έχουν υψηλή τιμή πώλησης. Μια λύση βέβαια είναι τα προγράμματα επιδότησης  όπως στην Ελλάδα το «Κινούμαι Ηλεκτρικά», όπου μπορείς να γλιτώσεις έως και 8.000 ευρώ. Στο μέλλον πάντως, προβλέπεται πτώση στην τιμή των ηλεκτρικών οχημάτων. 
  • Έχουν μικρή αυτονομία. Δυσκολο να καλύψεις μεγάλες αποστάσεις χωρίς στάση για φόρτιση. Επίσης η φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες, ανάλογα με το μέγεθος της μπαταρίας και τον τύπο του φορτιστή.
  • Απαραίτητοι οι σταθμοί φόρτισης. Προς το παρόν, τα δίκτυα των περισσότερων χωρών δεν είναι επαρκή. Στη χώρα μας, σύμφωνα με την  (ACEA), το 2020 είχαμε μόνο 252 δημόσια σημεία φόρτισης (χαμηλότερη θέση στην Ευρώπη). Στο άμεσο μέλλον όμως προβλέπεται ο αριθμός αυτός να πολλαπλασιαστεί. 

Συνολικά, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν μια σημαντική πρόκληση για την αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη μιας πιο βιώσιμης και οικολογικά αποδοτικής μετακίνησης. Παρά τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπως η μείωση των εκπομπών και η εξοικονόμηση καυσίμων, υπάρχουν ακόμα προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η ανάπτυξη της υποδομής φόρτισης και η βελτίωση της αυτονομίας των μπαταριών. Παρόλα αυτά, η αυξανόμενη παραγωγή και ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο και καινοτομία στον τομέα. Είναι σίγουρο ότι οι εξελίξεις αυτές θα συνεχιστούν και θα οδηγήσουν σε μια πιο βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον μελλοντική μετακίνηση.

πράσινο ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Μη χάνεις τα νέα μας!

Νέες αφίξεις οχημάτων, χρήσιμες συμβουλές και νέα κατευθείαν στο mailbox σου!

Πρόσφατα Άρθρα

Εμπορευόμαστε οχήματα νεαρής ηλικίας με πλήρη διαφάνεια και στόχο την υψηλή ικανοποίηση των πελατών. Για αυτό σου δίνουμε έγγραφη εγγύηση, δυνατότητα χρηματοδότησης ακόμη και χωρίς τράπεζα, εγγύηση χιλιομέτρων, παράδοση στο χώρο σου, δυνατότητα ανταλλαγής, αναφορά απο ανεξάρτητο φορέα, προσθήκη επιπλέον εξοπλισμού και αξεσουάρ & δώρο τα έξοδα μεταβίβασης!

Other OpenCars websites:

© 2024 made with ♥ by FLEX GROUP CAR SALES S.A.