Συστήματα ασφαλείας στο αυτοκίνητο. Ποια ξεχωρίζουν
Συστήματα ασφαλείας στο αυτοκίνητο. Ποια ξεχωρίζουν

Συστήματα ασφαλείας στο αυτοκίνητο. Ποια ξεχωρίζουν

Όλοι αναζητούμε ένα αυτοκίνητο που θα μας παρέχει ασφάλεια. Ποια συστήματα όμως είναι αυτά που κάνουν ένα αυτοκίνητο πραγματικά ασφαλές;

κομψή γυναίκα κοιτάζει πίσω από το κάθισμα του οδηγού

Η ασφάλεια στα αυτοκίνητα (παθητική και ενεργητική) είναι σίγουρα το πιο σημαντικό πράγμα για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Γι’αυτό και κάνουν τα πάντα για να πετύχουν την υψηλότερη δυνατή ασφάλεια σύμφωνα πάντα με την τεχνολογία της εκάστοτε εποχής. Σήμερα, τα επίπεδα της ασφάλειας των αυτοκινήτων είναι στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας τους.

 

 

Καθοριστική επίσης είναι η συμβολή του ανεξάρτητου οργανισμού Euro NCAP που πραγματοποιεί δοκιμές ασφαλείας με αυστηρά κριτήρια  στα νέα μοντέλα αυτοκινήτων που πρόκειται να βγουν στην αγορά. Ας δούμε όμως τα σημαντικότερα συστήματα που διαθέτουν τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα προσφέροντας ασφάλεια σε οδηγό, συνεπιβάτες, ανηλίκους και πεζούς.

Σύστημα Lane Assist

Το Lane Assist ή αλλιώς σύστημα διατήρησης της λωρίδας μας, είναι ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού. Βοηθά ώστε το όχημα να κρατάει πάντα τη λωρίδα του στον αυτοκινητόδρομο όταν αναγνωρίσει ότι ξεφεύγει από τη λωρίδα χωρίς τη θέληση του οδηγού. Υπάρχει επίσης το Lane Departure Warning και το Lane Keeping Alert που προειδοποιούν με ηχητικό σήμα και κραδασμό του τιμονιού αντίστοιχα. Σύμφωνα με έρευνες, με το σύστημα αυτό αποφεύγεται περίπου το 22% των ατυχημάτων στους αυτοκινητόδρομους. Το Renault Clio Techno LPG είναι ένα από τα μοντέλα που διαθέτουν το σύστημα ασφαλείας Lane Assist.

άδειος αυτοκινητόδρομος

Σύστημα EBS

Το EBS (Emergency Braking System) είναι ένα σύστημα φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης. Το EBS είναι ουσιαστικά η τελειοποιημένη μετεξέλιξη του ABS. Τα οχήματα με EBS έχουν στο μπροστινό τους μέρος ειδικούς αισθητήρες που “βλέπουν” όταν μπροστά υπάρχει ένα εμπόδιο ή η απόσταση από το προπορευόμενο όχημα είναι εξαιρετικά μικρή. Σε αυτήν την περίπτωση, ηχητικο σήμα ειδοποιεί τον οδηγό για την επικίνδυνη κατάσταση και εάν ο οδηγός δεν αντιδράσει, παίρνει μόνο του την πρωτοβουλία και φρενάρει το όχημα. Τσέκαρε το Toyota CHR Hybrid C-Club Bi-Tone που διαθέτει το σύστημα EBS.

εναλλαγή λωρίδας από δύο αυτοκίνητα

Σύστημα ESP

Το σύστημα ESP (Electronic Stability Program), ηλεκτρονικό πρόγραμμα ευστάθειας, είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα ενεργητικής ασφάλειας των σύγχρονων οχημάτων, που βελτιώνει την ευστάθειά τους κατά την οδήγηση. Με το πλήθος των αισθητήρων του, όπως ο αισθητήρας γωνίας στροφής του οχήματος, ο αισθητήρας ταχύτητας και επιτάχυνσης κ.α,  το σύστημα ESP έχει την ικανότητα να «προβλέπει» πιθανή απώλεια ελέγχου του οχήματος. Η κεντρική ηλεκτρονική μονάδα συγκρίνει τις πληροφορίες των αισθητήρων με τις εντολές του οδηγού 25 φορές το δευτερόλεπτο! Αν υπάρχει απόκλιση, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες όπως ακόμα και να μειώσει προσωρινά την ισχύ του κινητήρα για την σταθερότητα και ασφάλεια του αυτοκινήτου. Ένα από τα μοντέλα οχημάτων που διαθέτουν το σύστημα ESP είναι το Nissan Qashqai Acenta.

Σύστημα Hill Assist

Το σύστημα Hill Start Assist ή Σύστημα Υποβοήθησης για Εκκίνηση στην Ανηφόρα είναι το σύστημα που βοηθά το όχημα να ξεκινήσει ασφαλώς όταν αυτό βρίσκεται σε ανηφόρα. Είναι μια τεχνολογία των σύγχρονων οχημάτων που φέρουν συστήματα ADAS. Ενεργοποιείται αυτόματα και διευκολύνει την εκκίνηση σε δρόμο με κλίση. Δεν αυξάνει την πρόσφυση του οχήματος στο έδαφος, αλλά εμποδίζει το όχημα να μετακινηθεί προς τα πίσω. Τέλος, απενεργοποιείται αυτόματα όταν αυξήσουμε τις στροφές του κινητήρα. Ένα Dacia Duster Prestige δε θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει στα συστήματα ασφαλείας του και το σύστημα Hill Assist.

Σύστημα Cruise Control

Το σύστημα Cruise Control μας δίνει την δυνατότητα να “σταθεροποιήσουμε” το γκάζι σε μια συγκεκριμένη ταχύτητα, με σκοπό να σηκώσουμε το πόδι μας από το πεντάλ του γκαζιού και να έχουμε μια πιο άνετη και ευχάριστη οδήγηση. Είναι κατάλληλο για δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και αυτοκινητόδρομους που δεν υπάρχουν συχνές στάσεις, φανάρια και στροφές. Τα πλήκτρα χειρισμού του cruise control (on/off, set, cancel και resume) είναι τοποθετημένα στο τιμόνι ή πίσω από αυτό σε διαφορετικό χειριστήριο. Φυσικά, απενεργοποιείται αυτόματα για λόγους ασφαλείας, μόλις πατήσουμε το γκάζι ή το φρένο. Τέλος, έρευνες έχουν δείξει πως με το Cruise control η κατανάλωση καυσίμου μπορεί να μειωθεί έως και 14% καθώς δε γίνονται οι απότομες αυξομειώσεις ταχύτητας που κάνει ο οδηγός όταν έχει ο ίδιος τον έλεγχο. Η BMW X1 sDrive16d είναι ένα όχημα που διαθέτει το σύστημα Cruise control.

χέρια στο τιμόνι

Σύστημα TCS

Το TCS (σύστημα ελέγχου πρόσφυσης) αποτελεί ένα σύστημα ενσωματωμένο στο ABS. Βελτιστοποιεί τον χειρισμό ελιγμών του οχήματος κυρίως όταν το οδοστρωμα είναι ολισθηρό. Επαναφέρει την πρόσφυση του οχήματος, ελαττώνοντας την ταχύτητα περιστροφής του τροχού που ολισθαίνει.

Η πέδηση αρχίζει όταν ένας ή πιο πολλοί από τους τροχούς κινείται με άλλη ταχύτητα από ό,τι οι υπόλοιποι. Η ενεργοποίηση του TCS γίνεται αυτόματα όταν παίρνει μπροστά ο κινητήρας. Αν χρειαστεί, απενεργοποιείται με ένα κουμπί στην κεντρική κονσόλα. Θα καταλάβεις ακριβώς τι εστί TCS οδηγώντας ένα Mini Cooper Pepper Plus.

νεαρή μητέρα βάζει το παιδί της σε θέση ασφαλείας στο αυτοκίνητο

Σύστημα ISOFIX

Το σύστημα ISOFIX (International Standards Organisation FIX) είναι το πλέον ασφαλές, εύκολο και σύγχρονο σύστημα για την ασφαλή μεταφορά ενός παιδιού με το αυτοκίνητο! Τα ISOFIX είναι μεταλλικές υποδοχές (βάσεις στήριξης), οι οποίες είναι βιδωμένες, απευθείας, στο πλαίσιο του αυτοκινήτου και βρίσκονται κάτω από την πίσω σειρά των καθισμάτων.  Aπό το 2007 και μετά, οι μεταλλικές υποδοχές ISOFIX έγιναν υποχρεωτικές στον standard εξοπλισμό κάθε αυτοκινήτου που πωλείται στην Ευρώπη και λύνουν το πρόβλημα της λανθασμένης πρόσδεσης του καθίσματος με τη ζώνη που κάνουν πολλοί γονείς. Είναι εύκολο και συγκεκριμένο στη χρήση του, αποφεύγοντας την πιθανότητα λάθους, άρα προσφέρει τη μέγιστη ασφάλεια στο παιδί. Η σειρά 1 της BMW διαθέτει σύστημα ISOFIX. Δες το 118i Sport Line!

 

H OpenCars διαθέτει οχήματα που είναι εξοπλισμένα με τα σύγχρονα αυτά τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας και υποβοήθησης του οδηγού για να απολαμβάνεις πάντα ασφαλείς και άνετες μετακινήσεις. 

 

πορτρέτο άνδρα πωλητή αυτοκινήτου

Μη χάνεις τα νέα μας!

Νέες αφίξεις οχημάτων, χρήσιμες συμβουλές και νέα κατευθείαν στο mailbox σου!

Πρόσφατα Άρθρα

Εμπορευόμαστε οχήματα νεαρής ηλικίας με πλήρη διαφάνεια και στόχο την υψηλή ικανοποίηση των πελατών. Για αυτό σου δίνουμε έγγραφη εγγύηση, δυνατότητα χρηματοδότησης ακόμη και χωρίς τράπεζα, εγγύηση χιλιομέτρων, παράδοση στο χώρο σου, δυνατότητα ανταλλαγής, αναφορά απο ανεξάρτητο φορέα, προσθήκη επιπλέον εξοπλισμού και αξεσουάρ & δώρο τα έξοδα μεταβίβασης!

Other OpenCars websites:

© 2024 made with ♥ by FLEX GROUP CAR SALES S.A.