Τι πρέπει να έχω υποχρεωτικά μαζί μου στο αυτοκίνητο
Τι πρέπει να έχω υποχρεωτικά μαζί μου στο αυτοκίνητο

Τι πρέπει να έχω υποχρεωτικά μαζί μου στο αυτοκίνητο

Ήξερες ότι υπάρχουν κάποια αντικείμενα που πρέπει να έχεις μέσα στο αυτοκίνητο υποχρεωτικά βάσει νόμου διαφορετικά τρως πρόστιμο;

Οι περισσότεροι αγαπάμε και φροντίζουμε το αμάξι μας ώστε να βρίσκεται σε καλή κατάσταση, καθαρό και όμορφο. Άλλωστε σε αυτό πολλοί, περνάμε αρκετές ώρες της ζωής μας. Όμως ίσως δε γνωρίζουμε πως υπάρχει νόμος που μας υποχρεώνει να είμαστε εξοπλισμένοι με κάποια αντικείμενα  για την ασφάλειά μας. Για να μη βρεθείς προ εκπλήξεως όταν τα έχεις ανάγκη αλλά και για να μη σου επιβληθεί πρόστιμο εάν σου γίνει έλεγχος, δες παρακάτω τί πρέπει να έχεις συνεχώς μαζί σου στο αυτοκίνητο. 

χαρούμενο ζευγάρι στέκεται μπροστά από αυτοκίνητο

Έγγραφα

Ποια έγγραφα είναι αυτά τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να έχεις μόνιμα στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου; Οι περισσότεροι το γνωρίζουν και γι’αυτό έχουν πάντα μέσα στο αμάξι τους, σε περίπτωση ελέγχου της τροχαίας, την άδεια κυκλοφορίας, την ασφάλεια του αυτοκινήτου, την απόδειξη από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους, το δελτίο τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ) αλλά και τη διετή κάρτα ελέγχου καυσαερίων. Φυσικά, πάντα στην τσέπη ή την τσάντα σου πρέπει να έχεις το δίπλωμα οδήγησης. Αν έχεις όλα αυτά τα έγγραφα σε έναν φάκελο μέσα στο αμάξι, είσαι καλυμμένος σε οποιονδήποτε έλεγχο κι αν σου γίνει και θα γλυτώσεις και το πρόστιμο!

 

Ρεζέρβα

Λίγο πολύ έχει συμβεί σε πολλούς οδηγούς κι εκεί που δεν το περιμένουν ξαφνικά να σκάσει το λάστιχο! Σε μια τέτοια περίπτωση θα σωθείς αν φυσικά έχεις μια ρεζέρβα στο πορτμπαγκάζ του οχήματος. Αυτή βέβαια είναι υποχρεωτική από τον νόμο εφόσον προβλέπεται από τον κατασκευαστή. Μαζί με τη ρεζέρβα φυσικά θα πρέπει να υπάρχει μόνιμα και το αντίστοιχο κιτ επισκευής ελαστικού με κύριο εργαλείο έναν γρύλο για την ανύψωση του αμαξιού κι έναν σταυρό για το ξεβίδωμα των μπουλονιών.

νεαρός άνδρας με γιλέκο σρόμου δείχνει το τρίγωνο στάθμευσης

Τρίγωνο και ανακλαστικό γιλέκο

Το τρίγωνο και ένα ανακλαστικό γιλέκο είναι κι αυτά υποχρεωτικά. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, κάποιας βλάβης του οχήματος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο ακινητοποιηθεί το όχημα, θα πρέπει να τοποθετήσουμε το τρίγωνο στην προβλεπόμενη απόσταση (τουλάχιστον 100 μέτρα) στο οδόστρωμα ώστε να είναι ορατό και την ημέρα και τη νύχτα και εμείς να φορέσουμε το ανακλαστικό γιλέκο. Έτσι, θα καταφέρουμε να προειδοποιήσουμε τα διερχόμενα οχήματα και να αποφευχθεί μια πιθανή σύγκρουση, φροντίζοντας για την ασφάλεια όλων. 

Πυροσβεστήρας

Τη χρησιμότητα του πυροσβεστήρα στο αυτοκίνητο την αντιλαμβανόμαστε όλοι. Ανά πάσα στιγμή υπάρχει η πιθανότητα ανάφλεξης από διαρροή καυσίμου, βραχυκύκλωμα, υπερθέρμανση του κινητήρα κ.ά. στο δικό μας ή σε άλλο αυτοκίνητο. Ένας πυροσβεστήρας σε τέτοιες απρόβλεπτες περιπτώσεις μπορεί να φανεί σωτήριος. Επομένως, υποχρεωτικός από τον νόμο είναι και ο πυροσβεστήρας, που πρέπει να προσέχουμε να μην έχει λήξει, να είναι καλά διατηρημένος και να μην έχει χρησιμοποιηθεί ξανά.

 

blank

Φαρμακείο

Απαραίτητο είναι επίσης το φαρμακείο (ή κουτί πρώτων βοηθειών) για έκτακτες ανάγκες. Πρέπει να βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο όχι μόνο όταν πηγαίνουμε κάποιο ταξίδι αλλά πάντα. Οτιδήποτε μπορεί να προκύψει, από μια αδιαθεσία ως και ένας τραυματισμός λόγω ατυχήματος, πρέπει να είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε αμέσως. Συγκεκριμένα, το φαρμακείο θα πρέπει να έχει υποχρεωτικά από τον νόμο  συγκεκριμένο υγειονομικό υλικό και θα πρέπει να μεριμνούμε για την ανανέωσή του όταν κάτι από αυτά τελειώνει ή λήγει. Πιο συγκεκριμένα εντός του φαρμακείου πρέπει να υπάρχει:

  • Ένα πακέτο υδρόφιλο βαμβάκι (τουλάχιστον 100 γραμμαρίων)
  • Τέσσερα κουτιά αποστειρωμένες γάζες
  • Τέσσερις ατομικούς επιδέσμους
  • Δύο αιμοστατικούς επιδέσμους
  • Ένα καρούλι λευκοπλάστη
  • Ένα φιαλίδιο οινόπνευμα (τουλάχιστον 200 γραμμαρίων)
  • Ένα φιαλίδιο mercurochrome (τοπικό αντισηπτικό) τουλάχιστον 100 γραμμαρίων.

Καλό είναι επίσης να έχουμε: οξυζενέ, αντιπυρετικά, αντιφλεγμονώδη, αλοιφή για τσιμπήματα και εγκαύματα, ψαλίδι, χειρουργικά γάντια κ.ά.

 

Αντιολισθητικές αλυσίδες – χιονοκουβέρτες

Σύμφωνα με νέο νόμο τους μήνες Οκτώβριο ως και τον Απρίλιο, όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στο εθνικό ή περιφερειακό δίκτυο της χώρας χωρίς χειμερινά ελαστικά και όταν εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), υποχρεώνονται να φέρουν αντιολοσθητικές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες στο πορτπαγκάζ. Αν το όχημα δεν είναι με αυτές εξοπλισμένο το πρόστιμο είναι 80€ όπως σχεδόν και για τις υπόλοιπες περιπτώσεις που αναφέρουμε στο άρθρο.

 

αντιολισθητικές αλυσίδες αυτοκινήτου

Γυαλιά οράσεως

Το ήξερες αυτό;  Αν φοράς γυαλιά οράσεως και αυτό μάλιστα αναφέρεται και στην άδεια οδήγησής σου, είσαι υποχρεωμένος να έχεις ένα εφεδρικό ζευγάρι γυαλιά μέσα στο αυτοκίνητο!

Ειδικό σήμα (Ν) για νέους οδηγούς

Κάθε νέος οδηγός πρέπει να έχει στο πίσω παρμπρίζ το ειδικό σήμα αναγνώρισης ενός νέου οδηγού (Ν) για έναν ολόκληρο χρόνο από τη στιγμή που θα πάρει το δίπλωμα.

blank

Έλα και βρες το αυτοκίνητο που θέλεις στην OpenCars. Η ομάδα μας θα σε ενημερώσει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για μια ασφαλή και άνετη οδήγηση!

 

Μη χάνεις τα νέα μας!

Νέες αφίξεις οχημάτων, χρήσιμες συμβουλές και νέα κατευθείαν στο mailbox σου!

Πρόσφατα Άρθρα

Εμπορευόμαστε οχήματα νεαρής ηλικίας με πλήρη διαφάνεια και στόχο την υψηλή ικανοποίηση των πελατών. Για αυτό σου δίνουμε έγγραφη εγγύηση, δυνατότητα χρηματοδότησης ακόμη και χωρίς τράπεζα, εγγύηση χιλιομέτρων, παράδοση στο χώρο σου, δυνατότητα ανταλλαγής, αναφορά απο ανεξάρτητο φορέα, προσθήκη επιπλέον εξοπλισμού και αξεσουάρ & δώρο τα έξοδα μεταβίβασης!

Other OpenCars websites:

© 2024 made with ♥ by FLEX GROUP CAR SALES S.A.